Rezník berie presun HR NEV z Prešova do Košíc ako definitívny

05.03.2003 Celý región

Zámer presunúť Hlavnú redakciu národnostno-etnického vysielania Slovenského rozhlasu (HR NEV SRo) z doterajšieho jej pôsobiska v Prešove do Košíc sa začne re...
Zámer presunúť Hlavnú redakciu národnostno-etnického vysielania Slovenského rozhlasu (HR NEV SRo) z doterajšieho jej pôsobiska v Prešove do Košíc sa začne realizovať v marci t. r. a ide o definitívne riešenie. Konštatoval to 12. februára na tlačovej konferencii v Prešove ústredný riaditeľ SRo Jaroslav Rezník. Ako hlavný dôvod opatrenia, ktoré sám charakterizoval ako veľmi citlivé, uviedol neúnosné ekonomické náklady na chod celej redakcie v budove, ktorá je vo vlastníctve SRo.

Jedna hodina vysielania stojí 18 700 Sk, čo je najviac spomedzi všetkých pracovísk SRo. Vlani na nej praskol obvodový plášť a oprava by mala podľa znaleckého posudku vyjsť na 22 miliónov Sk. Rezník sa s novinármi stretol po vyše 2-hodinovom mítingu s pracovníkmi HR NEV, ktorých je dovedna 33. Šestnástim z nich, predovšetkým tvorivým ponúknu v máji t. r. na podpis zmenu dohodnutých pracovných podmienok. S ostatnými sa SRo rozlúči k 31. augustu a dostanú riadne dvojmesačné odstupné. Celé sťahovanie by malo byť hotové tak, že od 1. septembra začne vysielať HR NEV na okruhu Rádio Patria z Košíc a od 15. septembra sa v Košiciach začne aj výroba umeleckých programov. V súčasnosti sa z Prešova týždenne vysiela 940 minút v šiestich jazykoch národnostných menšín. Tento objem bude \"na sekundu\" podľa Rezníka zachovaný. Z tohtoročného štátneho rozpočtu, podľa príslušného zákona má SRo k dispozícii 330 miliónov Sk. Rezník na otázku, či \"prešovských\" 21, 5 milióna Sk je v celom chode SRo najproblematickejších, aby musel pristúpiť k realizácii presunu, neodpovedal. Argumentoval tým, že výdavky na obslužné činnosti v Prešove majú tohto roku činiť 14 miliónov Sk, výdavky na rozhlasový program 7, 5 milióna Sk. Presunom do predpripravených priestorov v košickej rozhlasovej budove sa už tohto roku ušetrí 11 miliónov Sk. V deň Rezníkovej tlačovej konferencie sa počet protestných vyhlásení proti tomuto zámeru predovšetkým od ukrajinských a rusínskych inštitúcií so sídlom v Prešove rozšíril o protestné vyhlásenie skupiny 10 poslancov hlásiacich sa k rusínsko-ukrajinskému pôvodu z dovedna 60-členného zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja. Rezník na ich protest reagoval na tlačovej besede slovami, že ak nájdu chýbajúce milióny, je ochotný s nimi rokovať. \"To sa však nepodarí, \" dodal. Rezník tiež informoval, že rozhlasová rada na svojom zasadnutí v utorok 11. februára konštatovala, že \"tento krok je plne v kompetencii manažmentu rozhlasu\".
 

Vyberte región

mark